Singură în mijlocul câmpului și plină de legende

Lângă Carei la doar câțiva kilometrii de satul Petrești în mijlocul unui câmp agricol, la maxim 300 de metri de șoseaua ce leagă Satu Mare de Oradea, stă pe o movilă de pământ o biserică.

De multă vreme am găsit imaginile cu această

biserică pe internet și m-au impresionat fotografiile aeriene făcute de un fotograf care a primit și premii pentru aceste fotografii.

Am încercat să găsesc detalii despre biserică, dar nu aș putea spune că am găsit ceva foarte clar.

Cândva în mijlocul câmpului exista o comunitate care a construit biserica pe o movilă de pământ, practic singură ridicătura de 

pământ de o înălțime de maxim 3 metri.

Cum prin secolul XVIII războaiele erau la modă, 

satul a fost măturat la propriu, iar localnicii s-au refugiat în Carei.

În ciuda acestor întâmplări biserica a rămas de-a lungul vremii în picioare și bineînțeles 

că a fost întreținută de oameni, iar asta mi s-a părut frumos.

Am citit tot felul de legende despre biserică, iar una din ele spunea că, ușa bisericii s-ar deschide singură în noaptea

 Sfintei Marii.

Ei bine îmi pare rău să-i dezamăgesc pe unii dar, chiar în momentul în care eu am ajuns acolo cu motocicleta, am întâlnit tocmai familia care avea grijă de biserică și chiar s-au arătat dispuși să deschidă biserica pentru noi. Era 16 Octombrie.

Dincolo de toate legendele și zvonurile, care până la urmă dau o notă de mister acestei biserici din mijlocul câmpului, cred că adevărata minune este faptul că, biserica stă în picioare și în ziua de azi datorită oamenilor inimoși care au grijă de ea și în fond lucrul asta mi se pare cea mai frumoasă și adevărată poveste a bisericii.

 În rest e doar înclinația noastră pentru povești învăluite de mister.

E foarte frumos locul deși la prima vedere poate părea banal. E ușor accesibil pe jos, doar 4 minute de mers prin arătură.

Și ar mai fi ceva, mie mi-a lăsat impresia că acolo în mijlocul pustietății, am fost cumva mai aproape de Dumnezeu decât în cine știe ce super catedrală imensă.

Sunt curios cum o să va simțiți voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *